Een veilige omgeving is belangrijk voor jouw personeel, voor klanten die jou bezoeken, en daarmee ook voor jouw bedrijf. Een veilig ondernemersklimaat leidt tot minder schade en verpaupering, meer omzet en meer banen. Investeren in veiligheid is daarom voor ondernemers een absolute noodzaak. Op deze pagina vind je tips voor de verbetering van de veiligheid in en om jouw bedrijf en informatie over wat er in de straat concreet aan veilig ondernemen wordt gedaan.
Algemene tips:
- Zorg voor een goede beveiliging (bijv. rolluiken, goede sloten, rampaaltjes, dna spray en een camerasysteem).
- Zorg dat (het grootste deel van) jouw winkel van buitenaf goed zichtbaar is (overvallers zijn niet graag zichtbaar).
- Open en sluit altijd met 2 personen. Maak eventueel afspraken met jouw buren.
- Gebruik als het mogelijk is een deurspion.
- Maak duidelijk dat er niets te halen valt. Bijvoorbeeld: “De kassa wordt afgeroomd,” of “Er is geen (of beperkt) contant geld aanwezig”.
Als je met contant geld werkt:
- Beperk de buit. Stimuleer pinbetalingen, gebruik afroomkluizen en kluizen met tijdvertraging.
- Tel geld uit het zicht (liefst in aparte ruimte).
- Neem geen geld mee naar huis.
- Gebruik als het mogelijk is professioneel waardetransport. Als je zelf jouw geld vervoert, ga niet op vaste tijden en via een vaste route naar de bank.
Wees voorbereid:
- Doe een Veilig Ondernemen Scan online en krijg inzicht in hoe je de veiligheid in jouw bedrijf kunt verbeteren.
- Stel een veiligheidsplan op en bespreek dit regelmatig met jouw personeel.
- Plak een meetlat op de deur. Bij een overval is dit een handig hulpmiddel om een signalement te kunnen geven (je hebt snel een beeld van iemands lengte).
- Je kunt diverse trainingen volgen (denk aan overvaltraining, BHV training).
- Voorkom brand m.b.v. een checklist.
- Gebruik veilige feestversiering (lees deze 356 Veilige Feestversiering Folder).
Gebruik de volgende apps:
Een schone straat bevordert het gevoel van veiligheid. Zie je op straat iets dat opgeruimd of gemaakt moet worden? Staat een fietsenrek vol oude wrakken? Gebruik één van de onderstaande apps om daar melding van te maken:
- Opgeruimd (Iphone)
- Verbeter de buurt (Iphone)
- Verbeter de buurt (Android)
Bronnen: KvK, CCV, Amsterdam.nl
Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)
De ondernemers op de Ceintuurbaan zijn een paar jaar geleden een samenwerkingsverband aangegaan met de politie, brandweer en Stadsdeel Zuid, om de veiligheid van de straat te beoordelen en maatregelen te nemen om de veiligheid en uitstraling te verbeteren. In een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van alle partijen
is gezamenlijk een concreet plan van aanpak opgesteld en worden er duidelijke maatregelen geformuleerd (zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van winkelscans, het organiseren van overvaltrainingen en het opzetten van een veiligheidsapp). Iedereen heeft een rol en verantwoordelijkheid in de uitvoering. Om de samenwerking kracht bij te zetten is een convenant ondertekend en wordt toegewerkt naar een KVO-certificaat met bijbehorende ster. Hoe intensiever de samenwerking, hoe meer sterren een KVO-gebied krijgt. De Ceintuurbaan ontving de eerste KVO ster in 2013 en heeft in maart 2016 haar tweede ster ontvangen.
De belangrijkste acties tot op heden bestaan uit:
- Er is een lijst met belangrijke telefoonnummers opgesteld en aan alle ondernemers uitgedeeld: KVO telefoonlijst (pdf).
- Er is een Whatsapp groep gecreëerd waarmee ondernemers elkaar kunnen waarschuwen wanneer er sprake is van een overval in de straat of wanneer er bijvoorbeeld een oplichter/dief in de straat is gesignaleerd. Zo kan er snel gehandeld worden, kunnen ondernemers elkaar steunen en is er meer kans op een eventuele aanhouding van verdachten. Meld je aan voor dit groepje via e.koop@seinpost.com.
- Bij één ondernemer in de straat is met een pilot begonnen om de gevel van het pand aan te lichten via een lichtbak in de grond. Indien dit een
succes lijkt wordt gekeken naar de mogelijkheid dit in de hele straat toe te passen, om hiermee mooie zichtlijnen en een goede sfeer in de straat te creëren.
- Het aantal winkels waar gepind kan worden is toegenomen.
- Er worden met regelmaat overvaltrainingen gegeven.
- Er worden adviezen gegeven door de politie aan ondernemers over hoe veilig in de winkel te staan, af te sluiten en geld af te storten.
- Er zijn diverse safetyspots aangebracht bij pinautomaten.
- Ondernemers op de Ceintuurbaan worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen via de De Pijp nieuwsbrief.
Voor meer algemene informatie over veilig ondernemen, criminaliteitsbeheersing en subsidies kijk op:
www.amsterdam.nl/ondernemen/veilig-ondernemen