Monday, 21 December 2015

Verbod plastic tassen

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen verboden. De Europese Unie heeft nl. alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen, met als doel om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Wat betekent dit?
Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas meer, tenzij deze onder de uitzondering vallen. Wil een klant toch een plastic tas om producten in te vervoeren, dan betaalt deze daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen, de richtprijs voor een plastic tas is € 0,25.

Uitzonderingen
Er zijn enkele situaties (uitzonderingen op het verbod) waarbij consumenten wel gratis een zeer dun plastic tasje (dunner dan 0,0015 mm) mogen krijgen. Het gaat om de volgende situaties:

– Beschermen van etenswaren
Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers (Bijv. bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen). Ook wanneer levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn in papier verpakte verse vis, in losse folievellen verpakt rauw vlees of rauwe vleeswaren.

– Tegengaan van voedselverspilling
Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse groenten en fruit of losse broodjes.

Bron: rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/inhoud/verbod-op-gratis-plastic-tassen